IDOR 2020


8. novembra l. 1895 je Wilhelm Conrad Röntgen odkril obstoj do takrat še neznanih žarkov, ki jih je poimenoval x- žarki.  Na podlagi tega odkritja se je začela razvijati nova veda – radiologija.
Radiologi, radiološki inženirji in vsi poklici, ki so povezani z radiologijo, ta dan praznujemo kot Mednarodni dan radiologije, tokrat že osmič.  Tokrat želimo poudariti pomen radiologije  v skrbi za varno obravnavo bolnikov in seznaniti širšo javnost  z našo dejavnostjo.  

L. 2020 je posebno leto, ki ga je zaznamovala pandemija Covid 19, ki se je dotaknila prav vsakega med izmed nas in nam je tako ali drugače spremenila naša življenja.  Zato je naš praznik namenjen vsem profilom radiologije in radiološke tehnologije, ki se neutrudno borijo z pandemijo Covid-19 in pomembno prispevajo pri diagnostiki in zdravljenju bolnikov s to boleznijo.

Moto letošnjega leta je Podpora radiologov in radioloških inženirjev bolnikom s Covid - 19.  Na današnji dan se želimo ustaviti, se ozreti nazaj in se spomniti vseh, ki so pomembno prispevali v boju s to novo boleznijo, se jim zahvaliti za njihov prispevek in jim izreči priznanje.

Napori naših kolegov so nam hkrati vzgled in upanje na boljše čase, ko bo bolezen obvladana in se bo življenje vrnilo v stare tirnice.

Evropsko združenje radiologov (ESR) vabi posameznike in združenja, da na spletno strano pošljete svoje vtise ali osebne izkušnje, ki bodo objavljeni v elektronski knjigi.

Prav tako nas vabijo, da z njimi delimo fotografije ali jih objavimo na  družbenih omrežjih in poudarimo pomen radiologije z uporabo # IDOR 2020.


V ta namen bodo na ECR Connect do 20. novembra na voljo brezplačna predavanja, povezana s Covid-19.

© 2024 Združenje Radiologov Slovenije. Vse pravice pridržane.